Oxid dusnatý NO

21.01.2013 16:12

    V každej časti tela, na ktorú pôsobí červené alebo infračervené svetlo, sa zvyšuje výroba oxidu dusnatého (NO), spúšťajúceho mnoho životne dôležitých procesov. Životnosť častích NO sa počíta na sekundy, napriek tomu je tento čas postačujúci na ich aktiváciu.

    Vedci vkladajú do NO a AFK stále viac nádeje pri odhaľovaní mnohých tajomstiev o fungovaní živých organizmov. Práve preto získala skupina významných vedcov - R.Fuchgott, L.Ignarro, F.Murad v roku 1998 Nobelovú cenu v oblasti filozofie a medicíny za odhalenie dôležitej úlohy častíc NO ako signálnej molekuly.

    Prvé fundamentálne výskumy v tomto smere ukázali, že vo sfére pulzujúceho červeného a infračerveného (parametre medolight) svetla dochádza do vylučovania oxidu dusnatého (NO) a že na tomto procese sa zúčastňujú erytrocyty.

    Rozťahovanie stien ciev a uvoľňovanie kŕčov ciev je najdôležitejší efekt spôsobený oxidom dusnatým (NO).

    Bez preparátov obsahujúcich nitroglycerín (Nitroglycerinum) si svoj život nemôžu predstaviť milióny osôb trpiacich ochorením srdca.

    Pôsobenie oxidu dusnatého (NO) je podobné pôsobeniu nitroglycerínu v prípade kŕča koronárnej artérie (bolesť v oblasti srdca) – človek automaticky prichádza k sebe a bolesť srdca ustúpi.

Vplyvom pulzného červeného a infračerveného svetla si nás organizmus dokáže vytvoriť svoj vlastný oxid dusnatý.

 

Nobelova cena za oxid dusnatý

Alfred Nobel, zakladateľ významnej ceny, ktorá sa každý rok udeľuje za najväčšie objavy v rôznych oblastiach, vynašiel dynamit, ktorý sa vyrába na báze nitroglycerínu. Dnes „nitroglycerín“ vo forme oxidu dusnatého, ktorý si vyrába sám organizmus, slúži zdraviu a v mnohých prípadoch zachraňuje ľudský život.

 

Okrem ochrany srdcového svalu a regulácie krvného tlaku ma oxid dusnatý široké spektrum ďalších užitočných účinkov v celom ľudskom organizme:

 

v pľúcach – zabraňuje vzniku  nedostatku kyslíka

 

 

pôsobí ako niektoré lieky, ( sildenatil citrate), ktoré stimulujú vytváranie oxidu dusnatého a prítok krvy do vonkajších orgánov, vyvolávajúc erekciu, nárast libida, zosilňujú orgazmus atď.;

 

obmedzuje aktívnosť substancií, ktoré vyvolávajú zápal a rozvoj sklerózy krvných ciev;

 

 

 

zlepšuje funkciu obličiek, žalúdku, čriev;

 

 

 

spomaľuje alergické reakcie

(obmedzuje vylučovanie histamínov);

 

zabraňuje vzniku kŕča svalu maternice a zamedzuje tak predčasnému pôrodu, chráni tehotenstvo;

 

 

optimalizuje procesy prenosu signálov v nervovom systéme, čo zlepšuje proces učenia a pozitívne pôsobí na pocity človeka;

 

pôsobí podobne ako aspirín, ktorý sa používa ako ochrana pred infarktom. Zastavuje agregáciu krvných doštičiek a takto znižuje riziko vytvárania trombóz.