Suplementácia - alebo doplnky výživy, ale prečo vlastne...

07.11.2016 08:41

WHO odporúča požiť denne 40 dkg ovocia a zeleniny, to sú 3-5 porcií zeleniny a 2-4 porcie ovocia, 6-11 porcií obilninových produktov a 30  g strukovín denne na 1 osobu.

Kto ich toľko zje?

Kto si je toho vedomý?

A z tých, ktorí sú si toho vedomí, koľkí z nich to tak robia?

záležitosti správnej výživy sa nestarajú lekári, ktorí sa venujú liečeniu chorôb, často vyvolaných nedostatkom vitamínov a minerálov. Denne sa však  stretávame s tým ako sa o túto tému postará reklama v masmédiách, ktoré nás kŕmia predovšetkým vlastným záujmom, často  obyčajným smetím a v tom najlepšom prípade zmanipulovanými informáciami.

Náš organizmus potrebuje denne 90 zložiek, ktoré máme získať zo stravy, t.j. 60 minerálov, 16 vitamínov, 12 základných aminokyselín a 3 základné tuky. Dlhodobejší nedostatok niektorej z týchto zložiek vedie ku chorobám.

Niektorí lekári a dietológovia tvrdia, že všetky potrebné zložky, vitamíny, makro a mikroelementy sú dostupné prirodzeným spôsobom zo stravy. Je veľa dôvodov, pre ktoré nemôžeme asimilovať všetko potrebné zo stravy:

  • Ovocie a zelenina obsahuje menej vitamínov - menej ako pred 30 rokmi. A propó: niekoľko hodín po zbere zelenia a ovocie stráca aj niekoľkodesiatok percent výživných zložiek. 
  • Umývanie a varenie - veľa vitamínov rozpustných vo vode je citlivých na pôsobenie vysokej teploty, kyselín alebo alkalických zlúčenín. V procese umývania a varenia sa môže stratiť až viac ako 90%.
  • Transport, mrazenie
  • Upravované potraviny - mrazenie - mrazená zelenina stráca až 50% vitamínu C. Mletie - mleté obilie môže strácať až 90% vitamínov.
  • Chemické postreky, konzervanty
  • Stravovanie typom "fast food" - jedlá s veľkým množstvom kalórii ale nízkou výživnou hodnotou
  • Veľké množstvá cukru
  • Poruchy vstrebávania v tráviacom trakte 
  • Stres - získavanie rovnováhy organizmu vyžaduje dopĺňať výživné látky z doplnkov výživy
  • Antikoncepcia a hormonálne prostriedky - spôsobujú poruchy vstrebávania niektorých prvkov alebo vitamínov, napr. skupiny B a železa. Takže odporúča sa suplementácia (doplňovanie stravy)  pri hormonálnej antikoncepcii.  Pozor! Neodporúča sa užívať syntetický vitamín C - kyselina askorobá spolu s hormonálnou antikoncepciou môže značne zvýšiť hladinu estrogénov.
  • Používanie chlorovanej vody - ak chlór zabíja baktérie, prečo by mal byť priaznivý pre ľudské bunky?
  • Znečistenie životného prostredia a potravín
  • Mäso zvierat presýtené hormónami a antibiotikami

V skutočnosti čerstvé suroviny a produkty zbierané v zodpovedajúcom čase, zodpovedajúcim spôsobom, spracované zodpovedajúcou technológiou dokážu organizmu dodať viac výživných látok pre zachovanie a úpravu zdravia.

Možno máte ešte pochybnosti o tom, či je potrebné alebo nie užívať doplnky výživy na zachovanie alebo získanie zdravia?

Jediná správna výživa, je výživa prispôsobená individuálnym potrebám vášho organizmu.

 

Okrem samotného užívania doplnku výživy sú potrebné  tiež  primerané vedomosti, z dobrého zdroja. Morálna zodpovednosť predajcov doplnkov výživy je mať primerané vedomosti zhodné s ponukou produktov.

 

Doplnky výživy Colway International - čítajte viac

Zľavy a akcie Colway International -  kliknite